İşitme Kaybı Belirtileri
Kulaklarımız 20 Hz-20.000 kHz de 0-120 dB sesleri duyabilirler. Günlük hayatımızda fısıltı ile konuşan bir kişi 20-25dB de konuşmaktadır. Çok hafif derece de bir işitme kaybımız var ise bu fısıltıyı duymakta zorlanırız. Karşılıklı konuşmada kişiler genellikle 55-60dB’de konuşurlar. Yüksek sesle konuşan bir kişi 70-75 dB de konuşur. Hafif- orta- orta-ileri derece işitme kaybınız var ise, siz fark etmeseniz de kişileri duymakta zorluk çekmeye başlarsınız. Gürültülü ortamlarda özellikle iki kişiden fazla kişinin konuştuğu ortamlarda konuşmaya dahil olmakta zorlanırsınız. Karşınızdaki kişi ağzında kelimeleri gevelemiyordur ancak sizin işitme kaybınız bu sesleri duymanıza engel olmaktadır. Trafik gürültüsü yaklaşık 120dB de bir sestir. Çok ileri derece bir işitme kaybınız var ise konuşulanları duymakta, ayırt etmekte hatta trafik gürültüsünde zorlanacaksınız. Şuan bu gibi şikayetlerinizden en az biri bile var ise gelin birlikte işitmenizi değerlendirelim.
Kendi işitme sağlığınıza yardımcı olabilmek için, işitme kaybının İlk 10 işareti;
- İşitme kaybı olan tüm bireylerin en yaygın şikayetlerinden biri gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamakta güçlüktür. Restoranlar, alışveriş merkezleri, toplantılar vb. Gürültülü alanlarda kafanız karışabilir veya odaklanmada zorluk yaşayabilirsiniz.
- Bilinçli ya da bilinçsiz olarak günümüzü nasıl geçirdiğimizi ayarlayabiliriz. Görmekte güçlük çekenleri düşünün – net görmek için gözlerini kısabilir veya ayırt etmeye çalıştıkları nesneye yaklaşabilirler. Aynı şey işitme kaybı için de geçerlidir; bireyler, genellikle sohbete odaklanmak yerine, konuştukları kişinin dudaklarına veya yüzlerine odaklanmaya çalışarak işitme yetersizliklerini telafi ederler. Daha çok dudak okumaya veya konuşurken insanların yüzlerini izlemeye güveniyor olabilirsiniz.
- Tipik olarak, işitme kaybı frekans aralıklarına göre değişir. Kadınların ve çocukların sesleri en çok tiz sesleriyle (veya frekanslarıyla) bilinir. Bu nedenle, söylenenleri duymak genellikle daha zordur. Derin, gürleyen bir sesi olan bir erkekle konuşmayı düşünün. Onu duymak genellikle zor değildir, ancak bir kız veya çocuk belirgin bir şekilde yumuşak, tiz tonlarıyla konuştuğunda, işitme o kadar kolay değildir. Kadın ve çocukların sesini duymakta güçlük çekiyor olabilirsiniz.
- İşitme kaybı yaşayan kişilerin ortak bir davranışı sosyal ortamlardan uzaklaşmaktır. Belki insanları sık sık yanlış anlıyorsunuz, arkadaşlarınız ve aileniz bir sohbeti dinlemediğinizi, söylenenleri yapmadığınızı düşünüyor. Bununla birlikte, sohbeti duymak ve takip etmek için sürekli kendinizi zorlamak duygusal olarak yorucudur. Çünkü iletişim tüm ilişkilerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Sosyal ortamlardan uzaklaşmaya başlamış olabilirsiniz. Ancak sosyal ortamlardan kaçınmanız gerektiğini düşünmemelisiniz çünkü işitme güçlüğü çekiyorsunuz ve tedavi görmek, en önemli anları yaşamaya devam etmenizi sağlamaya yardımcı olacaktır.
- Ortak sesler boğuk göründüğünde veya insanlar sık sık mırıldandığında, işitme duyunuz muhtemelen azalmıştır. İletim tipi işitme kaybının anlatıcı işareti boğuk sestir. Kulaklarda çınlama hissi yaşayabilirsiniz. Bu çınlama uzun süreli olursa Tinnitus’a sahip olabilirsiniz. Tinnitus, çok sayıda kişinin yaşadığı bir durumdur ve işitme sistemindeki bir arızadan kaynaklanır – bu, işitme sisteminizdeki bir şeyin ters gittiği anlamına gelir. Uğultudan ıslık çalmaya, tıslamadan çınlamaya, klik sesinden hışırtıya kadar, Tinnitus’un sesi ve yapısı değişebilir, ancak neredeyse her zaman bir tür işitme kaybı eşlik eder.
- Uzun bir süre boyunca yüksek sese maruz kaldıysanız veya hatta patlayıcı bir sese bir kez maruz kaldıysanız, işitme kaybı yaşama riski çok yüksektir. Gürültülü çalışma ortamları veya yüksek sesli müzik gibi günlük yüksek seslere maruz kalmak, çoğu zaman hayatın ilerleyen dönemlerinde işitme kaybı teşhisine bağlanır. Gürültü ve işitme kaybı arasındaki ilişki çok güçlüdür ve gürültüye bağlı işitme kaybı yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir.
- Pek çok tıbbi durum kalıtsaldır ve Ulusal İşitme Sistemine göre, yaşamın ilerleyen dönemlerinde karşılaşılan işitme kaybı genetik bir yatkınlığı bağlanabilir. Ailenizde işitme kaybı varsa kontrolü elden bırakmamak gerekir.
- Diyabet, dolaşım veya tiroid sorunlarınız varsa sık sık işitmenizi kontrol ettirmelisiniz. Çalışmalar, sağlıklı kardiyovasküler sistemlerin sağlıklı işitme sistemlerine yardımcı olduğunu göstermiştir – kan kulaklarımız da dahil olmak üzere vücutta akar. Dolayısıyla, normal kan akışının etkilendiği diyabet, dolaşım veya tiroid disfonksiyonu gibi bir durumunuz varsa, işitme duyunuz da etkilenecektir.
- İşitme duyunuzu etkileyen ilaçlar alıyorsanız sık sık işitmenizi kontrol ettirmelisiniz. Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği’ne göre, hem reçeteli hem de reçetesiz satılan 200’den fazla bilinen ototoksik (kulağa zararlı) ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların işitme duyunuzda ciddi olumsuz etkileri de olabilir.Bu ilaçları almak için bazen çok az seçenek olsa da, işitme hasarı potansiyelini göz önünde bulundurarak işitmenizi sık sık kontrol ettirmelisiniz.
Ortalama olarak, insanların işitme kaybı olduğunu ilk düşündükleri andan tedavi aradıkları ana kadar yedi yıl geçmesi gerekir. Bununla birlikte, işitme kaybı zamanla kötüleşmesiyle ünlüdür. Normal işiten kişilerin bile belirli ortamlarda anlamakta veya işitmekte güçlük çekebileceği doğru olsa da, yukarıdaki işaretlerden herhangi birini yaşadıysanız veya yaşıyorsanız, beklemeyin. Durumunuzu değerlendirebilmemiz ve mevcut en iyi seçenekleri sunabilmemiz için bir görüşme ayarlayın. İşitme duyunuzu iyileştirmek için daha iyi işitmeye giden yolu takip edin.