İşitme Sağlığı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İşitme Nedir?

İşitme nedir ?

İşitme beş duyumuzdan biridir. İletişimi sağlayan temel duyumuzdur. Doğada birçok ses vardır. Sesler havada dolaşan görünmez titreşimlerdir.  Birisi konuşur, ağaç hışırtı bırakır, bir telefon çalar veya herhangi bir şey ‘ses’ oluşturur. Havadan her yöne titreşim veya ses dalgası gönderilir. Hemen hemen tüm ses dalgaları benzersizdir. Kulaklarımız ses dalgalarını yakalayan onları mesajlara dönüştüren duyma organımızdır. Beyinse duyulan sesleri anlamlandırır.

Kulak;

Dış (1), orta (2) ve iç (3) olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.

   
Kulağın bir parçasında ve ya daha fazla kısmında bir problem olduğunda işitme kaybı ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar büyüdükçe işitme duyularını kaybedebilir bazıları ise doğuştan işitme kayıplıdır. Ve bazı yetişkinler yüksek sese maruz kalmaya bağlı olarak, hastalıklar sonucu ve ya yaşa bağlı olarak işitme duyularını kaybedebilirler.
İşitme kaybınız olabileceğini düşünüyorsanız bir işitme uzmanını ziyaret etmelisiniz.

İşitme Kaybı Belirtileri

İşitme Kaybı Belirtileri

Kulaklarımız 20 Hz-20.000 kHz de  0-120 dB sesleri duyabilirler. Günlük hayatımızda fısıltı ile konuşan bir kişi 20-25dB de konuşmaktadır. Çok hafif derece de bir işitme kaybımız var ise bu fısıltıyı duymakta zorlanırız. Karşılıklı konuşmada kişiler  genellikle  55-60dB’de konuşurlar. Yüksek sesle konuşan bir kişi 70-75 dB de konuşur.  Hafif- orta- orta-ileri derece işitme kaybınız var ise, siz fark etmeseniz de kişileri duymakta zorluk çekmeye başlarsınız. Gürültülü ortamlarda özellikle iki kişiden fazla kişinin konuştuğu ortamlarda konuşmaya dahil olmakta zorlanırsınız. Karşınızdaki kişi ağzında kelimeleri gevelemiyordur ancak sizin işitme kaybınız bu sesleri duymanıza engel olmaktadır. Trafik gürültüsü yaklaşık 120dB de bir sestir. Çok ileri derece bir işitme kaybınız var ise konuşulanları duymakta, ayırt etmekte hatta trafik gürültüsünde zorlanacaksınız. Şuan bu gibi şikayetlerinizden en az biri bile var ise gelin birlikte işitmenizi değerlendirelim.

Kendi işitme sağlığınıza yardımcı olabilmek için, işitme kaybının İlk 10 işareti;

  1. İşitme kaybı olan tüm bireylerin en yaygın şikayetlerinden biri gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamakta güçlüktür. Restoranlar, alışveriş merkezleri, toplantılar vb. Gürültülü alanlarda kafanız karışabilir veya odaklanmada zorluk yaşayabilirsiniz.
  2. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak günümüzü nasıl geçirdiğimizi ayarlayabiliriz. Görmekte güçlük çekenleri düşünün – net görmek için gözlerini kısabilir veya ayırt etmeye çalıştıkları nesneye yaklaşabilirler. Aynı şey işitme kaybı için de geçerlidir; bireyler, genellikle sohbete odaklanmak yerine, konuştukları kişinin dudaklarına veya yüzlerine odaklanmaya çalışarak işitme yetersizliklerini telafi ederler. Daha çok dudak okumaya veya konuşurken insanların yüzlerini izlemeye güveniyor olabilirsiniz.
  3. Tipik olarak, işitme kaybı frekans aralıklarına göre değişir. Kadınların ve çocukların sesleri en çok tiz sesleriyle (veya frekanslarıyla) bilinir. Bu nedenle, söylenenleri duymak genellikle daha zordur. Derin, gürleyen bir sesi olan bir erkekle konuşmayı düşünün. Onu duymak genellikle zor değildir, ancak bir kız veya çocuk belirgin bir şekilde yumuşak, tiz tonlarıyla konuştuğunda, işitme o kadar kolay değildir. Kadın ve çocukların sesini duymakta güçlük çekiyor olabilirsiniz.
  4. İşitme kaybı yaşayan kişilerin ortak bir davranışı sosyal ortamlardan uzaklaşmaktır. Belki insanları sık sık yanlış anlıyorsunuz, arkadaşlarınız ve aileniz bir sohbeti dinlemediğinizi, söylenenleri yapmadığınızı düşünüyor. Bununla birlikte, sohbeti duymak ve takip etmek için sürekli kendinizi zorlamak duygusal olarak yorucudur. Çünkü iletişim tüm ilişkilerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Sosyal ortamlardan uzaklaşmaya başlamış olabilirsiniz. Ancak sosyal ortamlardan kaçınmanız gerektiğini düşünmemelisiniz çünkü işitme güçlüğü çekiyorsunuz ve tedavi görmek, en önemli anları yaşamaya devam etmenizi sağlamaya yardımcı olacaktır.
  5. Ortak sesler boğuk göründüğünde  veya insanlar sık ​​sık mırıldandığında, işitme duyunuz muhtemelen azalmıştır. İletim tipi işitme kaybının anlatıcı işareti boğuk sestir.  Kulaklarda çınlama hissi yaşayabilirsiniz. Bu çınlama uzun süreli olursa Tinnitus’a sahip olabilirsiniz. Tinnitus, çok sayıda kişinin yaşadığı bir durumdur ve işitme sistemindeki bir arızadan kaynaklanır – bu, işitme sisteminizdeki bir şeyin ters gittiği anlamına gelir. Uğultudan ıslık çalmaya, tıslamadan çınlamaya, klik sesinden hışırtıya kadar, Tinnitus’un sesi ve yapısı değişebilir, ancak neredeyse her zaman bir tür işitme kaybı eşlik eder.
  6. Uzun bir süre boyunca yüksek sese maruz kaldıysanız veya hatta patlayıcı bir sese bir kez maruz kaldıysanız, işitme kaybı yaşama riski çok yüksektir. Gürültülü çalışma ortamları veya yüksek sesli müzik gibi günlük yüksek seslere maruz kalmak, çoğu zaman hayatın ilerleyen dönemlerinde işitme kaybı teşhisine bağlanır. Gürültü ve işitme kaybı arasındaki ilişki çok güçlüdür ve gürültüye bağlı işitme kaybı yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir.
  7. Pek çok tıbbi durum kalıtsaldır ve Ulusal İşitme Sistemine göre, yaşamın ilerleyen dönemlerinde karşılaşılan işitme kaybı genetik bir yatkınlığı bağlanabilir. Ailenizde işitme kaybı varsa kontrolü elden bırakmamak gerekir.
  8. Diyabet, dolaşım veya tiroid sorunlarınız varsa sık sık işitmenizi kontrol ettirmelisiniz. Çalışmalar, sağlıklı kardiyovasküler sistemlerin sağlıklı işitme sistemlerine yardımcı olduğunu göstermiştir – kan kulaklarımız da dahil olmak üzere vücutta akar. Dolayısıyla, normal kan akışının etkilendiği diyabet, dolaşım veya tiroid disfonksiyonu gibi bir durumunuz varsa, işitme duyunuz da etkilenecektir.
  9. İşitme duyunuzu etkileyen ilaçlar alıyorsanız sık sık işitmenizi kontrol ettirmelisiniz. Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği’ne göre, hem reçeteli hem de reçetesiz satılan 200’den fazla bilinen ototoksik (kulağa zararlı) ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların işitme duyunuzda ciddi olumsuz etkileri de olabilir.Bu ilaçları almak için bazen çok az seçenek olsa da, işitme hasarı potansiyelini göz önünde bulundurarak işitmenizi sık sık kontrol ettirmelisiniz.

Ortalama olarak, insanların işitme kaybı olduğunu ilk düşündükleri andan tedavi aradıkları ana kadar yedi yıl geçmesi gerekir. Bununla birlikte, işitme kaybı zamanla kötüleşmesiyle ünlüdür. Normal işiten kişilerin bile belirli ortamlarda anlamakta veya işitmekte güçlük çekebileceği doğru olsa da, yukarıdaki işaretlerden herhangi birini yaşadıysanız veya yaşıyorsanız, beklemeyin. Durumunuzu değerlendirebilmemiz ve mevcut en iyi seçenekleri sunabilmemiz için bir görüşme ayarlayın. İşitme duyunuzu iyileştirmek için daha iyi işitmeye giden yolu takip edin.

İşitme Kaybı Dereceleri

İşitme Kaybı Dereceleri

Derecesine göre işitme kayıpları;

İşitme kaybı çok hafif dereceden çok ileri dereceye kadar farklılık gösteren işitmedeki yetersizliktir.

Çok hafif derecede işitme kaybı (16- 25dB): Mesafenin olduğu yerlerde hafif şiddetli konuşmaları anlamada problem yaratır.

Hafif derecede işitme kaybı (26- 40dB): Karşılıklı konuşmada zorluk yaşatır. Fısıltıları duymakta zorlanabilirsiniz. Özellikle konuşma gelişimi tamamlanmadığı çocuklarda ( 4 yaş ve altında) kelime haznesi kısıtlanır ve konuşma bozukluğu görülebilir.

Orta derecede işitme kaybı (41-55dB): Konuşmaları anlayabilmeleri için şiddetli olması gerekir ve fısıltıları duyamayabilirsiniz. Konuşma gelişimi tamamlanmadığı çocuklarda ( 4 yaş ve altında) yetersiz dil ve anlama becerisi ortaya çıkar.

Orta İleri ve İleri derecede işitme kaybı (56- 70dB ve 71- 90dB): Sadece şiddetli sesleri duyarlar. Çevre seslerinin tanınması, konuşma ve dil problemleri vardır. Eğer kayıp bir yasından önce olmuşsa, konuşma ve dil gelişimi görülmez.

Çok ileri derecede işitme kaybı (91dB ve üzeri): Görme ve dokunma kılavuz duyu olarak kullanılır. Yani dudak okumaya, dokunarak yüzünüze bakmasını sağlamaya başlarsınız. Konuşma, dil bozukluğu vardır. Eğer işitme kaybı prelingual( konuşma başlamadan önceki) dönemde olmuşsa, dil gelişimi görülmez

İşitme Kaybı Tipleri

Tipine göre işitme kayıpları 3 şekilde değerlendirilir,

  1. İletim tip işitme kayıpları
  2. Sensörinöral tip işitme kayıpları
  3. Mikst tip işitme kayıpları

1- İletim tip işitme kayıpları:

Sesler dış ve orta kulaktan geçemediğinde iletim tipi işitme kaybı olur. Her yaşta geçirmiş olduğunuz bir soğuk algınlığı sonrasında bile ortaya çıkabilir. Dolgunluk, seslerde azalma, boğukluk gibi sorunlar ile karşı karşıya iseniz bir işitme uzmanına görünmenizde yarar var. Bazen işitme cihazı ile düzelebilir. Bu yüzden bir işitme uzmanına danışmalısınız.

2- Sensörinöral tip İşitme kayıpları:

Bu, en yaygın kalıcı işitme kaybı türüdür. Sensörinöral işitme kaybı veya SNİK, iç kulak hasarından sonra meydana gelebilen, İç kulağınızdan beyninize giden sinir yollarıyla ilgili sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bu tip işitme kaybına özgü semptomları tanılamak oldukça zordur. Zaman içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Düzenli kontroller yaptırmanızda fayda vardır. Çoğu zaman, ilaç veya cerrahi ile düzeltilemez ancak işitme cihazları duymanıza yardımcı olabilir. Bu yüzden bir işitme uzmanına danışmalısınız.

3- Mikst Tip İşitme Kayıpları:

Bazen, bir sensörinöral işitme kaybı ile aynı anda iletim tip işitme kaybı meydana gelir. Bu, dış veya orta kulakta ve iç kulakta veya beyne giden sinir yolunda hasar olabileceği anlamına gelir. Bu mikst tip bir işitme kaybıdır. Kulakta dolgunluk, işitme de azalma iki kişiden fazla kişinin olduğu ortamlarda duymada ve ayırt etmede zorlanma gibi bir çok semptom gösterebilir. Mikst tip işitme kaybı iletim tip ve sensörinöral tipi de kapsadığı için daha zor bir kayıptır. Bu yüzden bir işitme uzmanına danışmalısınız.

İşitme Kaybı ve Demans

Demansın kendisi bir hastalık değildir. Farklı beyin hastalıkları demansa neden olur.

Halk sağlığı açısından en büyük zorluklardan biri ve beyin sağlığına yönelik bir tehdit demanstır. Sosyal ve ekonomik maliyetlerin ışığında, değiştirilebilir risk faktörlerinin tanımlanmasının, demans hastalarının önlenmesi ve bakımında rolü olduğu görülmektedir. İşitme kaybı, son zamanlarda ikisini birbirine bağlayan artan kanıtlar göz önüne alındığında değiştirilebilir bir risk faktörü olarak kabul edildi.  ABD ve İngiltere’de yapılan üç ayrı araştırma ile yaşlılarda işitme kaybının, bilişsel gerileme ve bunama olarak tanımlanan demansa yol açtığı, ancak işitme cihazı gibi işitmeye yardımcı cihazların düzenli kullanılmasıyla bunama riskinin azaldığı ortaya konuldu.

Eğer işitme kaybınız var ise ve ya tanılanmış bir demans problemi ile karşı karşıya iseniz işitme uzmanından yardım almalısınız.

İşitme Kaybı ve Dil Gelişimi

İşitme kaybı bebekler de ve çocuklarda dil gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Dil başlıca iki karakterde incelenir. Alıcı dil ve ifade edici dil. Alıcı dil; sözel ifadelerin anlaşılması, ifade edici dil; bir düşünce ya da duygunun sembol ile ifade edilmesidir. İşitme kaybı tipi ve derecesine göre dil gelişimi de farklı etkilenmektedir. Bebek ve çocuklarda aşağıda aylarına göre gelişim evrelerini bulabilirsiniz. Yaş dönemine göre gelişim evresinde en az birinde eksiklik fark ettiyseniz bir işitme uzmanına danışmanızda yarar vardır.

0- 3 ay

  • Yüksek seslerde irkilme
  • Yüksek ses geldiğinde emme davranışını hızlandırır, yavaşlatır ve ya durdururlar.
  • Annesinin (tanıdık birinin) sesinin farkındadır ve ağlarken duyduğunda sessizleşir.
  • Kendisiyle konuşulduğunda sessizleşir ve gülümser.
  • Keyif aldığına dair farklı sesler çıkarır.
  • İhtiyaçlarını ifade etmek için ağlar, mızmızlanır.
  • Genelde ünlü harfleri çıkarırlar.
  • “P” ve “B” harflerini çıkartma eğilimdedir dudakları.

3-9 ay

  • Kendisi ile konuşulduğunda gülümse
  • Ses çıkaran oyuncaklara dikkat eder ve takip eder.
  • Başını tanıdık seslere ç
  • Gevezelik (babıldama ) sesleri çıkarmaya başlar
  • Gülmeye kıkırdamaya başlar

9-15 ay

  • Çeşitli gevezelik sesleri çıkarır.
  • Bazı basit sesleri tekrarlar.
  • Dikkatini çekmek için sesini kullan
  • İsme cevap ver.
  • Basit yönergeleri anlar ( buraya gel).
  • İletişimde jest kullanmaya başlar
  • Bir yaşına yakın dönemde birkaç sözcüğe sahip olabilir.
  • “p”, “b”, “t”, “d” seslerini üretir.

15 ila 24 aylıkken, yürümeye başlayan çocuğunuz şunları yapmalıdır:

  • Birçok basit kelime kullanır.
  • Sorduğunuzda vücut kısımlarını gö
  • Ortak nesneleri adlandırın.
  • Şarkıları, tekerlemeleri ve hikayeleri ilgi alanlarıyla dinler ve tekrarlar.
  • Adını verdiğiniz tanıdık nesneleri işaret eder.
  • Temel komutları izler.
  • Zamir kullanır.
  • Kelime haznesinde 20-50 arasında kelimesi vardır.
  • 18 aydan sonra kelimeler anlaşılır hale gelmeye başlar.

Küçük çocuğunuzun veya okul öncesi çağındaki çocuğunuzun işitme kaybı olabileceğini düşünüyorsanız, aramanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • İnsanların söylediklerini anlamakta güçlük çeker.
  • Kendi yaşındaki diğer çocuklardan farklı konuşuyor.
  • Onun adını söylediğinde cevap vermiyor.
  • Sorulara uygunsuz şekilde yanıt verir (yanlış anlamalar).
  • TV’nin sesini inanılmaz derecede yükseltir veya duymak için TV’ye çok yakın oturur.
  • Akademik olarak sorunları var, özellikle daha önce mevcut değillerse.
  • Konuşmada veya dilde gecikmeler ve ya bazı şeyleri ifade etmede sorunlar vardır.
  • Evde ve ya okulda başkalarını hareketlerini taklit etmek için izler.
  • Kulak ağrısı ve ya gürültüden şikayetç
  • Telefonla anlaşılamıyor ve ya telefonda konuşurken sık sık kulak değiştiriyor.
  • “Ne” diyor veya “ha?” günde bir kaç kez.
  • Bir konuşmacının yüzünü çok dikkatle izler – birçok çocuğun işitme kaybı, çok başarılı dudak okuyucular oldukları için fark edilmekte gecikilebilir.

Bebek ve ya çocuğunuz belirtilen şeylerden bir veya bir kaçını yapmıyorsa, ve çocuğunuzun işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız hemen bir işitme uzmanına danışın.

İşitme Kayıplı Birey İle Yaşamak

İşitme kayıplı birey ile yaşamak oldukça zordur. Yaşayan olarak sizler işitme kayıplı kişilere bazı şeyleri defalarca anlatmak durumunda kalabilirsiniz. Kişinin sohbeti dinlemediğini düşünebilir ve bu duruma üzülebilirsiniz. Diğer taraftan işitme kayıplı birey sosyal ortamlardan kaçmaya başlayacak yalnızlaşacak, sizi ve söylediklerinizi duyamadığı sürekli tekrarlattığı için psikolojik olarak kendini kötü hissedecektir. Ayrıca söylenenleri anlamak için ekstra çaba sarf ederek yorulacaktır.  İşitme kayıplı kişi yetişkin değil çocuk ise sizinle iletişim kuramadığı için hırçınlaşabilir, içine kapanabilir ve daha birçok ek etkiye sebep olabilir. İletişim tüm ilişkilerimizin ayrılmaz bir parçasıdır.

Eğer çevrenizde bu gibi durumlar yaşayan yetişkinler, sevdikleriniz ve ya çocuğunuz var ise durumlardan kaçınmak yerine bir işitme uzmanına danışmanızda yarar vardır. İşitme uzmanınızın sizi yönlendirmesi ile en önemli anları yaşamaya devam edecek, yorulmadan üzülmeden hayat standartlarınızı artırarak sağlıklı iletim kurabileceksiniz.

Pediatrik Grupta İşitme Kaybı

İşitme testi sonuçlarına bağlı olarak, bir kulakta (tek taraflı olarak bilinir) veya her iki kulakta (iki taraflı) belirli bir ses seviyesinin altındaki sesleri işitemezse, çocuğa işitme kaybı teşhisi konabilir. En düşük eşik, genellikle 15 ila 20 desibel (dB) ses seviyesidir; bu, kabaca yaprakların hışırtısının veya fısıldayan insanların sesidir.Yaprakların hışırtısını duyamamak hafif derecede işitme kaybı olarak kabul edilse de , konuşmanın belirli kısımlarını anlamayı zorlaştıracaktır. Bu yüzden doğdukları andan itibaren dil öğrenen çocuklarda işitme kaybını tedavi etmek çok önemlidir. Bazı çocuklarda hafif işitme kaybı (25- 40dB’nin), orta (41- 60dB’nin), ileri (61- 80dB’nin) ve çok ileri (81+dB’nin) altındaki sesleri duyamayacaktır. Neredeyse tüm sesleri duyamamak, sağırlık olarak bilinir.

İşitme kaybı her yaştan insana zararlıdır, ancak çocuklar için özel etkileri vardır. Bebeklerin ve küçük çocukların konuşma dilini geliştirmek için işitmeye ihtiyaçları olduğundan, iyi işitme, sözlü iletişim, sosyal gelişim ve eğitim başarısının temelidir.

Bazı bebekler doğuştan işitme kaybı olarak bilinen işitme kaybıyla doğar. Pek çok farklı şey bu tür işitme kaybına neden olabilir, ancak kesin nedenini tam olarak belirlemek her zaman mümkün değildir. Çocuklara sonrada edinilmiş işitme kaybından da etkilenebilir, yani doğumdan sonra herhangi bir noktada ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar geleneksel işitme testlerini geçebilir, ancak yine de özellikle gürültülü ortamlarda konuşmayı dinlemek ve anlamakta zorlanır. Sizden çokça söylediklerinizi tekrar etmenizi isteyebilir ve benzer sesli kelimeleri ayırt etmek için mücadele edebilirler. Bu çocuğunuza benziyorsa, bir uzmana danışmalısınız. Bazı çocuklar, geçici, geçici veya dalgalanan işitme kaybı olarak bilinen gelip giden işitme kaybı yaşayabilir. Ömür boyu sürmese de bu tür işitme kayıpları konuşma ve dil gelişimine zararlıdır.

Pediatrik İşitme Cihazları

Pediartik grupta işitme cihazları, işitme kaybı olan çocukların tekrar net bir şekilde duymalarına yardımcı olabilecek bir tür cihazdır. Cihazlar yüksek kalitede işitme yardımı sunar. İleri derecede işitme kaybı olan çocuklar için yüksek güçe sahip cihazlar vardır. Ancak tüm çocukları bireysel olarak değerlendirmek, gelişimlerini gözden geçirmek, ihtiyaçlarını belirlemek ve uygun olan en iyi işitme cihazı ve aksesuarlarına yönlendirmek gerekir. Bu yüzden işitme uzmanından yardım almalısınız.

Tinnitus (Çınlama)

Kalıcı bir zil, uğultu veya vızıltı sesi kulak çınlamasını gösterebilir. Yüksek veya yumuşak, nabız gibi atan veya sabit olabilir. “Kulaklarda çınlama” ya da başınızın dolu olduğunu hissedebilirsiniz. Ancak tinnitus semptomları her insanda farklıdır. Bazıları için tinnitus, uykudan hemen önce ortaya çıkarken bazılarıiçin başka hiçbir sesle rekabet etmediğinde geceleri daha yüksek gibi görünebilir. Tinnitus sabit kalabilir veya aralıklı olarak gelip gidebilir. Kulaklardaki çınlama, ciddi durumlarda, işe veya günlük aktiviteye müdahale edecek kadar gürültülü olurken, hafif kulak çınlaması olanlar, küçük bir rahatsızlıktan başka bir şey olmayan yumuşak bir zil sesi yaşayabilir.

Tinnitus için kanıtlanmış bir tedavi olmamasına rağmen, görmezden gelmeyi kolaylaştıran birçok farklı tedavi vardır. Örneğin, kulak çınlaması işitme kaybı olan kişilerde çok yaygın olduğu için, uygun şekilde takılan işitme cihazları  çok yardımcı olabilir. Modern işitme cihazları sadece kulak çınlaması maskeleme özellikleriyle gelmekle kalmaz, aynı zamanda beynin ses terapisi olarak bilinen istenen seslere odaklanması için “yeniden eğitilmesine” yardımcı olur.

Çözüm önerilerimiz için Tinnitus çözüm önerileri sayfamızdan ve ya en yakın şubelerimizden bilgi alabilirsiniz.

 

Tinnitus Çözüm önerileri

Her Tinnitus vakası farklıdır, bu da hastaların kendilerine özel tasarlanmış Tinnitus yönetim programlarına ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Tinnitus ölçümü ve işitme cihazlarının nasıl yardımcı olabileceği hakkında genel bir tanıtım için kulak çınlamanız için değerlendirme randevusuna başvurun.

  • Tinnitus İncelemesi: Tinnitus, her yaştan ve yaşam tarzındaki nüfusun% 15’ini etkiler. Perspektif olarak ifade etmek gerekirse, bu tanıdığınız birinin muhtemelen etkilenebileceği anlamına gelir. Tinnitus’un nedenlerini, demografik özelliklerini, patofizyolojisini açısından değerlendirilmesi ve ölçümlerinin yapılabilmesi için ofisimize davetlisiniz.
  • Ses Terapisi Tinnitus Yönetimi: Ses üreteçleri, rahatlama sağladığı bilinen sesleri ekleyerek hastanın Tinnitus’a tepkisini yönetmek için tasarlanmış araçlardır. Cihazlarımızda 6 farklı seçeneğimiz mevcuttur. İşitme uzmanınızla görüşerek detaylı işitme değerlendirmenizi ve tinnitus ölçümlerini yaptırarak sizin için uygun tinnitus yöntemlerini deneyimleyebilirsiniz.

Biz çınlamanızı ciddiye alıyoruz en yakın satış noktamıza gelerek işitme testinizi ve tinnitus değerlendirmenizi yaptırabilir sonrasında uygun işitme cihazını deneyimleyebilirsiniz.

Tinnitus tedavisi için işitme cihazları ararken, sahip olması gereken dört özellik şunlardır:

  1. Özelleştirilmiş bir uyarıcı kullanılarak doğru eşleştirme yapılmalı.

Tinnitus’un frekans seviyesini, bant genişliğini, eğimini ve temposunu eşleştirerek, her bir sesi daha doğru bir şekilde eşleştirilmesi gerekir.

  1. Çınlamanıza uygun farklı karakterdeki modüle edilmiş sesler kullanabilmeli.

 Tinnitus için cihazınızdaki ses sinyallerinin seviyesi, şekli ve frekansı üzerinde hassas kontrole sahip olduğunuzda, çeşitli Tinnitus rahatlatma seçenekleri sağlamak için kararlı veya modüle edilmiş ses frekanslarını programlayabiliriz. Ve bu araçlar Tinnitus tedavisi yazılımınıza entegre edildiğinde, sizlere Tinnitus olmadan hayatın nasıl olabileceğini gösterebilir ve hatta en gelişmiş Tinnitus tedavi edici işitme cihazlarının bazılarının temel özelliklerini açığa çıkarabiliriz. Ayarlanabilir rahatlama sesleriyle konuşmanın daha iyi anlaşılmasını sağlayan veya çeşitli özelleştirilebilir maskeleme ve / veya yatıştırıcı seslerin keşfedilmesini sağlayan amplifikasyon yeteneklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Sonic’in seçkin işitme cihazlarında, bireysel ihtiyaçlar için özelleştirilmiş seçeneklerin dinleme programında uygulanması kolaydır.

  1. Tinnitus raporlama doğrudan kişiselleştirme olmalı

Kapsamlı bir Tinnitus değerlendirmesi sunuyoruz. MedRx Tinnometer cihazı ile tüm değerlendirmeniz üç basit adımda tamamlanabilir. Ve on dakikadan daha kısa bir sürede, bir Tinnitus değerlendirmesi / saha eşleşmesi gerçekleştirebilir ve eldeki değerlendirmeye özel özelleştirilmiş bir rapor oluşturabiliriz

Tüm bu özellikleri kapsayan özel yazılım ve işitme cihazları arıyorsanız, MedRx Tinnometer ve Sonic işitme cihazlarına bakın. Nihai Tinnitus desteği için en değerli kaynakları aramak çok zor görünebilir. Bu iki yenilikçi teknolojiyle, kendinizi geleneksel değerlendirmelerin sınırlamalarından kurtarabilir ve rahatlamanız için fırsatlarını genişletebilirsiniz. Hastalarımıza, onları değerlendirdiğimiz andan yeni işitme cihazlarına alıştıkları güne kadar, sektördeki en son teknolojilerle kişiselleştirilmiş, kapsamlı Tinnitus tedavileri sunuyor.

 

İşitme Cihazı Seçimi

Günümüzde tüm işitme cihazları, istenen sesleri (konuşma veya müzik gibi) bir kişinin kulağına yükseltmek ve istenmeyen sesleri (arka plan gürültüsü gibi) filtrelemek için dijital sinyal işleme (DSP) teknolojisini kullanır. İşitme cihazı üreticileri her zaman teknolojilerini geliştiriyor ve yeni stratejiler deniyor. Herhangi bir üreticinin amiral gemisi ürünleri, işleme hızı, arka plan gürültüsü azaltma, diğer ürünlerle kablosuz bağlantı ve ses kalitesi dahil olmak üzere üreticinin dijital sinyal işlemedeki en son yeniliklerini içerir. Sonic türkiye distribütörü olarak sizlere en güncel işitme cihaz teknolojisini ve eğitimli elemanlarımızı sunmaktayız.

İşitme cihazı seçerken aşağıdaki başlıca özelliklere dikkat etmelisiniz.

Uzman Kişi

Bir işitme uzmanı ile görüşün. İşitme kaybınız, türünüz hakkında doğru bilgi edinin. Çağrı İşitme ailesi olarak uzman kişilerimiz ile sizleri beklemekteyiz.

Gürültü Yönetimi

Tüm işitme cihazlarında gürültü azaltma özelliği bulunmaktadır. Gürültü azaltma miktarı, şekli, derecesi modelden modele değişmektedir. Kişiselleştirmeler ile gürültüye karşı hassasiyetinizi belirleyerek size en uygun özellikteki cihazı birlikte seçelim

Feedback

İşitme cihazlarında feedback sesi rahatsız edicidir. Son teknolojimiz ile bu ses rahatsız edici olmaktan çıkar,yumuşak bazende hiç duyulmayan ses ile değiştirilir.

Mikrofon Sistemi

360 derece dönen hüzmeyeleyici mikrofon sistemleri sayesinde en güncel teknolojiyi size sunarak sadece karşıdan gelen sesleri değil her yerden ansızın gelen sesleri bile beyninize anında aktarmaktadır.

Kablosuz Bağlantı ve Şarj Edilebilirlik

2.4 GHz Bluetooth sayesinde İOS ve Android telefonlar ile kesintisiz telefon konuşmaları ve müzik deneyimleri yaşayabilirsiniz. Şarj edilebilir teknoloji ile birlikte sürekli pil değiştirmeden uzaklaşmak isteyen hastalarımıza uyurken şarj edip geri kalan zamanda kesintisiz  duyma keyfi sunuyor.

İşitme Cihazları Tipleri

Sizin için doğru türü ve stili bulmak, işitme kaybınızın derecesine, yaşam tarzı tercihlerinize ve kozmetik kaygılarınıza bağlıdır.

Başlangıç ​​noktası olarak, iki temel işitme cihazı türü vardır :

  • Kulak içi işitme cihazları
  • Kulak arkası işitme cihazları

Kulak İçi İşitme Cihazları 

Kulak içi işitme cihazları kulak kanalına takılır ve genellikle işitme cihazı konsültasyonunuz sırasında işitme sağlığı uzmanınız tarafından alınan ize göre kişiye özeldir. Bu stiller tipik olarak dış kulakla harmanlanacak farklı cilt tonlarında mevcuttur. Bazı kulak içi işitme cihazı türleri kulak kanalına çok derinden otururken diğerleri dış kulağa daha yakındır.

Kulak içi Stiller

·         Kanalda görünmez (IIC)

·         Tamamen kanal içinde (CIC) 

·         Kanal içi (ITC) işitme cihazları

IIC ve CIC stilleri, piyasadaki en küçük ve en gizli işitme cihazlarıdır. “Kanalda görünmez” IIC stilleri anlatıldığı gibidir – neredeyse görünmez. Kullanıcı onları kulaklarının çok derinlerine yerleştirir ve küçük bir çekme ipi ile çekilerek çıkarılması gerekir. “Tamamen kanalda” CIC çok benzerdir, ancak kulakların çok derinlerine oturmaz biraz daha dışarda kalır. Bu stiller tipik olarak hafif ila orta derecede işitme kaybı olan kişiler için uygundur . Küçük boyutları nedeniyle, genellikle ses tekerleği veya program düğmeleri gibi herhangi bir manuel kontrolle birlikte gelmezler.

Avantajlar:

  • kulağa direk oturduğundan dolayı iyi ses kalitesi

Dezavantajları:

  • kulak kiri ve nem hasarına duyarlı
  • küçük boyut, el becerisi için bir sorun olabilir
  • küçük boyut da akıllı telefonlar gibi kablosuz cihazlara bağlantı için bir sorun olabilir

ITC işitme cihazları, dış kulak kanalının alt kısmına oturarak onları rahat ve kullanımı kolay hale getirir. IIC ve CIC tarzlarından biraz daha büyük oldukları için, biraz daha uzun pil ömrüne sahip olma eğilimindedirler ve daha geniş bir işitme kaybı yelpazesine uyabilirler. Boyutları ayrıca, gürültülü ortamlarda daha iyi anlaşılması için yönlü mikrofonlar ve istenirse ses tekerleği gibi manuel kontroller gibi ek özellikleri barındırmalarına da olanak tanır . 

Avantajlar:

  • IIC ve CIC stillerine göre daha uzun pil ömrü ve daha fazla özellik

Dezavantajları:

  • kulak kiri ve nem hasarına duyarlı
  • daha fazla tıkanma, kullanıcıların takılı hissetmesine neden olabilir
  • küçük boyut, kablosuz cihazlara bağlantı için bir sorun olabilir

Kulak Arkası İşitme Cihazları

BTE yardımcıları, sesi kişiye özel bir kulak kalıbı veya tüm kulak kanalı açıklığını engellemeyen bir kubbe stili aracılığıyla kulak kanalına yönlendiren boru ile dış kulağın arkasına veya üstüne oturur . BTE stilleri, saç veya cilt tonuna uyacak şekilde farklı renklerde ve kişiselleştirilmiş bir yetenek için gösterişli tasarımlarda mevcuttur.

Kulak arkası stilleri

Receiver in the ear (RITE)

Kulak kalıbı ile kulak arkası (BTE)

RITE işitme cihazlarında hoparlörü kulak kanalında durur, ancak mikrofon ve işlemci kulağın arkasında küçük bir cihazda bulunur . İnce bir tel ile bağlanırlar. Bu tarz işitme cihazı ortalamanın üzerinde ses kalitesine sahip olma eğilimindedir ve tüm büyük işitme cihazı üreticileri tarafından yapılmıştır.

Hasar görürse, işitme cihazının kulağa takılan hoparlör kısmı, onarım için üreticiye nakledilmek yerine genellikle işitme cihazı merkezinde değiştirilebilir.

Avantajlar:

  • genellikle şarj edilebilir pil seçeneğiyle  gelen tek stil
  • hoparlör ayrı olarak değiştirilebilir

Dezavantajları:

  • Kulağın içindeki hoparlör neme ve kulak kiri hasarına karşı hassastır
  • kulağın arkasına oturan mikrofon ve ses işlemcisi görülebilir.

Kulak kalıplarıyla birlikte gelen BTE stilleri hafiften çok ileri düzeylere kadar her tür işitme kaybına uyabilir. Kulağın arkasında bir cihaz yer alır ve kişiye özel kalıp ile ve ya açık uygulama şeklinde kullanılabilir. Kulak kalıbı stiline sahip bir BTE, çocuklar için yaygın olarak kullanılır, çünkü BTE gerektiği gibi yeniden programlanabilir ve çocuk büyüdükçe kulak kalıbı değiştirilebilir.

Avantajlar:

  • tüm işitme kaybına uyar
  • kişiye özel kulak kalıbı ayrı olarak değiştirilebilir
  • nem hasarına daha az duyarlı

Dezavantajları:

  • daha fazla tıkanma, kullanıcıların takılı hissetmesine neden olabilir
  • gözlük kullanıcıları için potansiyel alan sınırlamaları
  • kozmetik olarak gizli değil

İşitme Cihazı Uygulaması

Çağrı  İşitme Cihazları ailesi olarak siz danışanlarımızı önemsiyoruz. İlk defa merkezimize gelen her misafirlerimizi yakından tanımak isteriz sizi tanırken bazı sorularımız olacaktır. Tıbbi geçmişiniz, şikayetleriniz, daha önce cihaz kullanıp kullanamadığınız gibi.

Sonrasında kulaklarınız işitme uzmanımız tarafından muayene edilir. Çünkü yabancı madde veya buşon iletimde işitme kaybı yapabilir. Ayrıca kulak zarınızda oluşabilecek diğer problemleri de görüntülemektedirler. Eğer müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusu ise bir kulak burun boğaz doktoruna yönlendirilebilirsiniz.

Kulak muayeneniz sonrasında işitme testini yapıyoruz. Sessiz kabin adı verdiğimiz izole edilmiş bir odada oturuyor kulaklıklar takıyorsunuz. Size bazen çok gelen bazen az gelen farklı tonlarda sinyaller ve ardından tekrar etmeniz için kelimeler gönderiyoruz. Sizlerden yanıt vermenizi istiyoruz. Böylece işitme testinizi ve konuşma testlerinizi yapmış oluyoruz.

Yanıtlarınızı odyogram (  işitme testi çizelgesine) geçiriyoruz. Yanıtlarınıza dayanarak işitme kaybınızın türü ve derecesini tespit ediyoruz. Eğer tinnitusunuz (çınlamanız) var ise başka bir kulaklık yardımı ile tinnitusunuzun bireysel haritasını çıkarıyor uygun tedavi yötemlerini raporluyoruz.  Tüm sonuçları birlikte değerlendiriyor, sorularınıza cevaplar sunuyoruz Ardından uygun işitme cihazına birlikte karar veriyor uygulamasına başlıyoruz.
Objektif test yöntemleri (REM) ile kontrollerimiz için adımları belirleyip bir sonraki randevumuzu planlıyoruz.

Neden Çift Cihaz?

Muhtemelen vücudunuzu sağlıklı ve çalışır durumda tutmanın en iyi yollarından birinin onu kullanmak olduğunu biliyorsunuzdur. Bu, düzenli egzersiz yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak ve ya gün içinde gerekli adımlarınızı atmak anlamına gelir. Tersine, kaslarımızı hareket ettirmediğimizde ve kullanmadığımızda, zayıflama eğilimindedirler ve hatta zamanla körelebilirler.

Kulaklarınız kaslı olmasa da, onları sesten mahrum bırakmak, işitsel sinir yollarını ve beyindeki ilgili merkezleri çevrenizdeki sesin kodunu çözmede daha az etkili hale getirebilir. Konuşmayı anlamak, özellikle gürültünün varlığında, ses sizin duymanıza yetecek kadar yüksek olduğunda bile daha zor hale gelir. İşitme sağlığı uzmanları buna işitsel yoksunluk diyor.

İki işitme cihazı takmak, her kulağın sesi toplaması ve en yüksek performansta kalması için ihtiyaç duyduğu uyarıcıyı alması anlamına gelir.

Çift taraflı işitme cihazı ile çok daha iyi ses kalitesi

Kulaklarınız gürültüyü algılar, ancak rastgele gürültüyü tanınabilir sese dönüştüren beyninizdir. Beyniniz her iki kulaktan da sinyal alıyorsa uyarım çok daha kolaydır. Araştırmalar , iki işitme cihazı takmanın daha net bir konuşma sağladığını ve sesi daha iyi anlamayı mümkün kıldığını göstermiştir

Sesin nereden geldiğini daha iyi anlama

Bir sesin hangi yönden geldiğini bilmek veya sesin yerelleştirilmesi, normal işiten insanların hafife aldığı bir şeydir. Doğduğumuz ve başımızı annemizin sesine çevirmeyi öğrendiğimiz andan itibaren bu beceriyi mükemmelleştirmeyi öğreniriz. Günlük yaşamda sadece ses kaynağını bulmak faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda önemli bir güvenlik düşüncesi olabilir. Arabanızla ilgili olarak bu ambulans sirenlerinin nerede olduğunu bilmek, acil durum araçlarının geçmesine izin vermek için ne zaman ve nerede kenara çekeceğinizi bilmenize yardımcı olur.

İki işitme cihazı (veya tek taraflı işitme için) takmanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz veya sizin için en iyi işitme cihazı türünü merak ediyorsanız, Size en yakın işitme cihazı kliniğimize bekliyoruz. Kapsamlı bir işitme testi alacak ve en iyi şekilde nasıl işiteceğinizi öğrenmek için en iyi tavsiyeleri olacak ve işitme cihazı deneyimleyebileceksiniz.

Uyumlu Telefon Listesi

Sonic işitme cihazları akıllı telefonlara, uygulamalara, aksesuarlara ve diğer dijital cihazlara bağlanabilir. Hangi akıllı telefonun hangi Sonic ürünüyle uyumlu olduğunu öğrenin.

İPhone® Uyumluluğu ( Made For İPhone® )

Sonic Enchant, Captivate, Trek ve Radiant modelleri aşağıdaki güncel  İPhone®  İPad®  İPods®  modelleri ile uyumludur. Apple cihazınızın iOS 13 veya daha yeni bir sürüme sahip olmasını öneririz.

iPod Touch 6 Gen

iPod Touch (7. nesil)

iPad (5. nesil)

iPad (6. nesil)

iPad (7. nesil)

iPad Air (3. nesil)

iPad Air 2

iPad mini (5. nesil)

iPad mini 4

iPad Mini 3 Gen

iPad Mini 2 Gen

iPad Pro 10,5″

iPad Pro 11 “(1. nesil)

iPad Pro 12.9 “(1. nesil)

iPad Pro 12.9 “(2. nesil)

iPad Pro 12.9 “(3. nesil)

iPad Pro 12.9 “(4. nesil)

iPad Pro 9.7 “

iPhone 5

iPhone 5c

iPhone 6S

iPhone 6S Plus

iPhone 7

iPhone 7 Artı

iPhone 8

iPhone 8 Plus

iPhone SE (1. nesil)

iPhone X

iPhone XR

iPhone XS

iPhone XS Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone 12

iPhone 12 Pro

iPhone 12 mini 

iPhone 12 Pro Max

 

 

Android Uyumluluğu ( Work Withs Android )

Sonic Radiant,  aşağıdaki güncel Android işletim sistemine sahip cep telefonlarıyla uyumludur ve doğrudan Radiant işitme cihazlarınıza ses aktarabilirsiniz.

 

Google

Pixel 3

Pixel 3a

Pixel 4

Pixel

Pixel 2

Pixel XL

 

OnePlus

7T

8T

 

Redmi

Redmi Note 8

Redmi Note 8 Pro

 

Samsung

Galaxy Note 4

Galaxy A5 (2017)

Galaxy S5

Galaxy S6

Galaxy S7

S6 Edge

S7 Edge

Galaxy S8

Galaxy S9

Galaxy A5 (2017) (SM-A520F)

Galaxy J3 (2018) (SM-J337W)

Galaxy Note 10 (SM-N970U)

Galaxy Note 10+ (SM-N975F)

Galaxy Note 9 (SM-N960F)

Galaxy Note8 (SM-N950F)

Galaxy Note8 (SM-N950U)

Galaxy S10 (SM-G973F)

Galaxy S10 (SM-G973U)

Galaxy S10+ (SM-G975F)

Galaxy S10+ (SM-G975U)

Galaxy S20 (SM-G980F)

Galaxy S7 (SM-G930F)

Galaxy S7 Edge (SM-G935FD)

Galaxy S8 (SM-G950F)

Galaxy S8 (SM-G950U)

Galaxy S8+ (SM-G955F)

Galaxy S9 (SM-G960F)

Galaxy S9+ (SM-G965F)

Galaxy A71

 

Sony

Xperia XZ3 (H9436)

Xperia

Xperia XZ

Xperia Z5 Premium

 

Xiaomi

Mi 9 SE

 

HTC

M9

M10

 

Huawei

P10

Mate 10 Pro

Honor 8

Huawei Mate 30 (TAS-AN00)

 

LG

G6

Nexus 5x

 

Motorola

Moto X Style

Nexus 6

 

Diğerleri

Nova 5 Pro (SEA-AL10)

Samsung Galaxy S10 (SM-G9730)

Vivo U3x (V1928A)

Xiaomi Mi CC9 Pro (M1910F4E)

Doro Liberto 825

ZTE Axon 7

Microsoft Lumia 950

İşitme Cihazları Fiyatları

Diğer medikal ürünlere göre işitme cihazları daha uzun süre kullanılmaktadır. Her şey de olduğu gibi işitme cihazlarının da elbet bir bedeli var.  Ancak bu bedel bireysel olarak sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda farklılık göstermektedir. İkiziniz bile olsa birbirinizden farklı çok özelliğiniz vardır. İşitme cihazları da çok çeşitlidir. İşitme kaybınızın türü,  derecesi, bireysel hayatınız, istekleriniz, beklentileriniz, ortamlarınız belirlenmeden gelişigüzel işitme cihazı fiyatı vermek doğru değildir.

Hepiniz bizim için özel ve teksiniz.  Bu yüzden merkezlerimizde sizlerle tanışıp ve doğru değerlendirme sonrasında detaylı fiyat bilgilendirmesini esas almaktayız.

SGK Desteği

SGK Desteği

Çağrı İşitme Cihazları olarak SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile sözleşmemiz bulunmaktadır.

İşitme Cihazı SGK Desteği Ödemesinden Faydalanabilmek İçin

0-18 yaş çocuklarda; işitme cihazı temini için sağlık kurulu raporlarının, en az bir (1) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı, kurumla sözleşmeli 3. basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenmesi gerekmektedir.

18 yaş üzeri hastalarda işitme cihazı temini için sağlık kurulu raporlarının, en az bir (1) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı, kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca düzenlenmesi gerekmektedir.

 Sosyal Güvenlik Kurumu İşitme Cihazları Ödeme Bilgisi